FacebookTwitterGoogle BookmarksRSS FeedPinterest

Καιρός


 

Χελμός

Τα Αροάνια Όρη, ή Χελμός είναι οροσειρά της βόρειας Πελοποννήσου που βρίσκεται κατά το μεγαλύτερο μέρος της στο νομό Αχαΐας και λιγότερο στο νομό Κορινθίας, με την ψηλότερη κορυφή τους να βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της επαρχίας Καλαβρύτων.
Στην αρχαιότητα λεγόταν Αροάνια, ενώ το νεώτερο όνομά της Χελμός είναι σλαβικής προέλευσης και σημαίνει "χιονισμένο βουνό".Μορφολογία

Πρόκειται για τη τρίτη σε ύψος οροσειρά της Πελοποννήσου μετά εκείνων του Ταϋγέτου και της Κυλλήνης ή Ζήρια. Το ύψος του Χελμού φθάνει τα 2.355 μέτρα στην Ψηλή Κορφή. Περιβάλλεται στα νότια από την Ντουρντουβάνα και το Μαίναλο, δυτικά από τον Ερύμανθο και το Παναχαϊκό, ανατολικά από την Κυλλήνη ενώ βόρεια καταλήγει στον Κορινθιακό κόλπο. Στις Β υπώρειες του βουνού βρίσκεται η λίμνη του Τσιβλού (στα 800 μ.), ενώ κοντά στις ψηλές κορυφές σχηματίζεται από τα χιόνια που λιώνουν η εποχική αλπική λίμνη Μαυρόλιμνη (2.050 μ.).

Άλλες γνωστές κορυφές του Χελμού είναι η Νεραϊδόραχη (2.340 μ.) η οποία σχηματίζει μεγάλη ορθοπλαγιά και δεσπόζει στα ανατολικά του βουνού, ο Προφ. Ηλίας (2.238 μ.), το Γαρδίκι (2.182 μ.), το Αυγό (2.138 μ.) και το Νησί (2.042 μ.).
Διαδρομές

Ανάβαση στις ψηλές κορυφές του βουνού πραγματοποιείται είτε από τα βόρεια (χιονοδρομικό κέντρο μέσω Καλαβρύτων), είτε από τα ανατολικά (από την άγρια χαράδρα της Στύγας). Εναλλακτικά, μπορεί να ανεβεί κανείς από τη νότια κορυφογραμμή του Χελμού, γνωστή και ως Χτένια του Χελμού, πολύωρη και απαιτητική διαδρομή η οποία απαιτεί γνώσεις και εξοπλισμό αναρρίχησης.
Υποδομές

Στον Χελμό υφίσταται σήμερα το ομώνυμο Αστεροσκοπείο Χελμού, το χιονοδρομικό κέντρο των Καλαβρύτων, ανατολικά των Καλαβρύτων, καθώς και σπουδαίο «πεστροφείο» στο χωριό Πλανητέρο Καλαβρύτων.

Η περιοχή των Καλαβρύτων αποτελεί έναν εξαιρετικό χώρο για ποικίλλες δραστηριότητες και σίρουρα θα προκαλέσει το ενδιαφέρον κάθε Κοινότητας για αρκετές εξορμήσεις που μπορεί να είναι κάθε φορά ενδιαφέρουσες.

Πρόσβαση
Το ορμητήριό σας για τις δρστηριότη-τες που περιγράφονται εδώ θα είναι, κατά κύριο λόγο, τα ιστορικά Καλάβρυτα, στα οποία μπορείτε να φτάσετε με δύο τρόπους. Είτε οδικώς, είτε σιδηροδρομι-κώς. Και στις δύο περιπτώσεις θα πρέπει να πάτε μέχρι το Διακοπτό. Ενα πάτε με αυτοκίνητο θα ακολουθήσετε τον γεμάτο στροφές δρόμο ο οποίος μετά από 38 χλμ. θα σας φέρει στα Καλάβρυτα. Εάν έχετε επιλέξει το τρένο τότε θα πάρετε από το Διακοπτό τον μοναδικό οδοντωτό σιδηρόδρομο στην Ελλάδα, το περίφημο «τρενάκι» και μετά από μία θαυμάσια διαδρομή μέσα από το φαράγγι του Βουραικού θα καταλήξετε, έπειτα από 1 ώρα και 10’ στα Καλάβρυτα.


Ο Χελμός θεωρείται από τα ομορφότερα βουνά της Ελλάδας και αυτό είναι πέρα για πέρα αλήθεια. Αυτό μπορείτε να το διαπιστώσετε περπατώντας το μονοπάτι που οδηγεί απο το χιονοδρομικό στα Καλάβρυτα. Πέρα από την ομορφιά του τοπίου η κατάβαση από το μονοπάτι είναι και πιο σύντομη μιας και το Χιονοδρομικό απέχει από τα Καλάβρυτα κάποια...17 χιλιόμετρα απάνω στην άχαρη άσφαλτο. Το μονοπάτι αρχίζει...τυχαία πεντακόσια μέτρα από το Parking του Χιονοδρομικού στο σημείο που ο διπλός δρόμος που οδηγεί στο Χιονοδρομικό γίνεται μονός. Ακριβώς πάνω στη στροφή, στο δεξί σας χέρι θα δείτε δύο κολώνες της ΔΕΗ. Από εδώ αρχίζει το μονοπάτι το οποίο για ένα μεγάλο διάστημα πηγαίνει παράλληλα με το δρόμο ο οποίος βρίσκεται στα αριστερά σας. Σε κάποιο σημείο μάλιστα το μονοπάτι συναντιέται με το δρόμο και τότε πρέπει να τον διασχίσετε και να περάσετε απέναντι όπου θα το συναντήσετε και πάλι. Στην αρχή είναι προφανές που πηγαίνει αλλά σε κάποια σημείο περνάει από την άκρη ενός μικρού ρέματος και φαίνεται να χάνεται. Εσείς κινηθείτε στα αριστερά και μετά από λίγο θα το συναντήσετε και πάλι. Εαν είστε τυχεροί θα βρείτε και κάποια πινακίδα που έχει γλιτώσει από τους...λεβεντοκυνηγούς που εξασκούνται επάνω τους. ‘’Μακάριοι οι φτωχοί το πνεύματι‘’. Ενα ακόμη κατέβασμα και θα βγείτε και πάλι στο δρόμο ακριβώς στην κορυφή μιάς στροφής. Και πάλι περάστε ακριβώς απέναντι και θα βρείτε το μονοπάτι να κινείτε ομαλά μέσα στο υπέροχο δάσος της ΝΑ πλευρά του Χελμού. Κατά αραιά διαστήματα θα συναντάτε και πινακίδες λιγότερο κακοποιημένες από τις προηγούμενες. Μετά από 0.30-0.40/ λεπτά κατέβασμα θα συναντήσετε και πάλι το δρόμο. Αυτό το σημείο απέχει από τα Καλάβρυτα 6 περίπου χλμ. το μονοπάτι συνεχίζει ακριβώς απέναντι μέσα σε χαρακτηριστική χαράδρα η οποία κινείτε παράλληλα με το δρόμο. Κάποια στιγμή το μονοπάτι φεύγει αριστερότερα για να καταλήξει μετά από μία ώρα περίπου, πάνω από τα Καλάβρυτα. Η διαδρομή είναι πολύ ευχάριστη και όμορφη αλλά ταυτόχρονα θα σας γλιτώσει από την βαρετή ταλαιπωρία του δρόμου.


Το νέο παρατηρητήριο, ο Αστρονομικός Σταθμός Χελμού βρίσκεται στην κορυφή του ομώνυμου βουνού στη Βόρεια Πελοπόννησο, σε υψόμετρο 2350 μ και σε απόσταση περίπου 150 χλμ από την Αθήνα. Σύντομα εδώ θα λειτουργεί το πλέον σύγχρονο παρατηρησιακό όργανο του Ινστιτούτου, το 2.3 μ κατοπτρικό τηλεσκόπιο τύπου Ritchey-Chretien, στο οποίο δόθηκε το όνομα "Αρίσταρχος" προς τιμήν του αρχαίου Έλληνα αστρονόμου.
Πηγές:
http://el.wikipedia.org/wiki
http://www.oocities.org
http://www.astro.noa.gr